Docent - Teacher

Hoe kan ik een sessie opnemen? | Zoom

Updated

Het maken van een opname in Zoom kan handig zijn, bijvoorbeeld als je het later als college wilt uploaden op Brightspace. Het is van belang om de privacy van andere deelnemers aan de sessie in acht te houden. Dit kun je doen door deze richtlijnen te volgen, studenten in te lichten over de opname en door onderstaande stappen te volgen.

Wanneer je in collegejaar 2020/2021 al een RU Zoom account had, kan het zijn dat je een licentie had zonder opname mogelijkheid. Neem contact op met het ISC om je account om te laten zetten.

Opnemen aanzetten

Voordat je een opname maakt, kan het handig zijn om te controleren of je de functie opnemen aan hebt staan bij je accountinstellingen. Navigeer hiervoor naar zoom.us en log in.

 1. Klik in het linkermenu op Settings;
 2. Klik vervolgens op het tabblad Recording;
 3. Zorg dat het schuifje bij Local Recording aanstaat;
 4. Vink eventueel aan/uit of je tijdens een sessies de optie wilt hebben om andere deelnemers de mogelijkheid te geven om zelf de sessie op te nemen.

Je kunt vanaf nu sessies opnemen.

Deelnemers uit beeld laten tijdens schermdelen

Je kunt in de Zoom applicatie instellen dat als je een opname maakt met schermdelen, er geen opname gemaakt wordt van de sprekers. Alleen je gedeelde scherm is dan te zien in de opname. Dit stel je eenmalig in voor alle toekomstige opnames.

 • Start de Zoom applicatie.
 1. Klik op het pijltje achter Start Video.
 2. Klik op Video Settings.
Zoom Meeting
 1. Klik op het tabblad Recording.
 2. Zorg er voor dat het vinkje voor Record video during screen sharing uitstaat in verband met privacy. Vanaf nu zijn deelnemers niet te zien tijdens de opname wanneer je je scherm deelt.

Let op! Alle deelnemers zijn niet te zien tijdens de opname wanneer het scherm gedeeld wordt, maar wanneer je stopt met het delen van je scherm zullen de deelnemers wel weer te zien zijn in de opname. Vanwege privacy moet je dus de recording uitzetten voordat je stopt met het delen van je scherm.
Wanneer je niet wilt dat andere deelnemers dan jezelf en de gastsprekers in beeld komen tijdens de opname als je je scherm niet gedeeld hebt, dan volg je de stappen hieronder.

De sessie voorbereiden voor de opname

Indien je er voor kiest om een opname te maken van je gehele meeting waarbij de sprekers in beeld zijn

 • Start je Zoom meeting.
 • Indien je gastsprekers of co-hosts hebt, vraag of deze op tijd aanwezig willen zijn.
 1. Klik in je eigen videobeeld op de drie puntjes.
 2. Kies Pin om je videobeeld vast te zetten.
 3. Pin op dezelfde manier de overige sprekers die je wilt opnemen.

Aan de punaise kun je zien welke deelnemers gepind zijn.

 1. Klik nu op View.
 2. Kies voor Speaker weergave.

Alleen deelnemers die gepind zijn verschijnen in beeld en zullen worden opgenomen.

De weergave die je instelt en het pinnen is persoonlijk. Elke deelnemer kan zelf de weergave bepalen en kiezen welke deelnemers gepind moeten worden. De weergave van degene die de opname maakt, bepaalt wat er in de uiteindelijke video in beeld komt.

Indien je kiest voor Gallery weergave worden álle 25 deelnemers opgenomen die op het eerste scherm in beeld zijn, ook al heb je een paar deelnemers gepind.
In alle weergaven worden de stemmen van alle deelnemers opgenomen, ook al zijn zij niet in beeld.

Een sessie opnemen

 • Klik op Record om de opname te starten.
 • Klik op Continue. Vanaf nu is de opname gestart. Deelnemers aan de Zoom-meeting krijgen nu een melding dat er wordt opgenomen en waarbij ze ervoor kunnen kiezen om in de sessie te blijven of om de sessie te verlaten.
 • Tijdens de opname heb je de keuze om de opname tijdelijk te pauzeren. Klik onderin of bovenin je scherm op Pause/Stop Recording.
 • Om de opname weer te starten klik je Resume Recording aan. De opnames wordt straks als één bestand opgeslagen.
 • Om de opname te stoppen klik je Stop Recording aan.  

Een opname starten of pauseren tijdens schermdelen

 • Ga tijdens het delen van je scherm in het menu met je muis op More staan en klik Record aan.
 • Tijdens de opname heb je de keuze om de opname tijdelijk te pauzeren. Dit doe je door met je muis in het menu op More te gaan staan en vervolgens op Pause Recording te klikken.
 • Om de opname weer te starten ga je met je muis in het menu op More staan en klik je Resume Recording aan. De opnames wordt straks als één bestand opgeslagen.
 • Om de opname te stoppen ga je met je muis op More staan en klik je Stop Recording aan. Je kunt nu ook stoppen met het delen van je scherm.

De opname opslaan

Zoom

Zodra je de meeting eindigt of verlaat als host, wordt de opname automatisch geconverteerd.

Zodra het converteren klaar is, opent vanzelf de map die Zoom nu heeft gemaakt waarin de opname te vinden is. Het bestand met de extensie .mp4 is de opname met beeld en geluid. Het bestand bevindt zich op je harde schijf  in: Documenten / Zoom / [Datum opname].
Dit bestand kun je vervolgens uploaden naar Kultura op Brightspace. Instructies hiervoor vind je in de handleiding Hoe voeg ik een video toe aan mijn cursus met Kaltura?

Als je tijdens je sessie de opname pauzeert en later weer hervat, wordt er één videobestand gemaakt.
Als je een opname stopt en later in dezelfde sessie weer een nieuwe opname maakt, worden er afzonderlijke bestanden gemaakt van elke opname.

De deelnemers die niet zijn gepind, kun je niet zien tijdens de sessie. Spreek met de deelnemers af dat als ze een vraag hebben, ze gebruik maken van de functie raise hand. Je krijgt dan een melding dat een deelnemer de hand heeft opgestoken. Of maak gebruik van een assistent die de vragen van deelnemers in de gaten houdt.

Als je als docent én een opname wilt hebben, maar óók alle sprekers wilt zien, heb je twee computers nodig. Er zijn twee opties:

 • Je kunt een assistent co-host maken. Deze kan de opname voor je maken. De assistent moet dan de stappen hierboven volgen om te zorgen dat er geen deelnemers in beeld zijn bij de opname. De opname wordt opgeslagen op de computer van de assistent.
 • Je kunt ook zelf deelnemen aan de sessie op een tweede computer onder een ander Zoom account of zonder ingelogd te zijn op Zoom. Op de tweede computer stel je de weergave in op Gallery en met de eerste compter geef je je presentatie en maak je de opname.
Previous Article Welke rollen zijn er in Zoom? | Zoom
Next Article Hoe beheer ik de deelnemers in mijn meeting? | Zoom