Docent - Teacher

Hoe voer ik toetsresultaten in in OSIRIS Docent? (FdM)

Updated on

Als docent van de Faculteit der Managementwetenschappen kun je resultaten zelf invoeren via OSIRIS Docent. In deze handleiding vind je een stappenplan en tips om je daarbij te helpen. Heb je vragen? Neem contact op met [email protected].

Stap 1: Inloggen en navigeren in OSIRIS Docent

  1. Ga naar OSIRIS Docent en log in.
    Geen toegang? Neem contact op met [email protected].
     
  2. Klik op het menu-onderdeel Resultaat.
    Je ziet een lijst met jouw cursus(sen) en bijbehorende toetsen waarvoor jij resultaten kunt invoeren.
    Staat je cursus er niet bij? Neem contact op met [email protected].
     
  3. Klik de toetsgelegenheid aan waarvoor je resultaten wilt invoeren. 
    Let er op dat je voor het juiste academisch jaar en de juiste gelegenheid kiest. 

Welke toetsen je onder jouw cursus ziet staan, hangt af van hoe de toetsing is ingericht in OSIRIS. Dit is in het voorjaar van het voorgaande academisch jaar ingericht en vastgesteld. Dit kan niet meer gewijzigd worden. Vragen over jouw toetsinrichting? Neem contact op met [email protected].

Via de zoekselectie in het linkermenu kun je specificeren welke cursus(sen) en toetsen je ziet staan. Je kunt bijvoorbeeld zoeken op cursuscode of -naam. Daarnaast worden standaard alleen cursussen en toetsgelegenheden getoond waarvoor je op dat moment resultaten kunt invoeren. Je kunt dit wijzigen door Toon alleen toetsen waarvoor een resultaat ingevoerd kan worden? op Nee te zetten. Dat is bijvoorbeeld handig als je op een later moment nog een resultaat wilt wijzigen.

Stap 2: Invoeren van resultaten

Je ziet een lijst met alle studenten die staan ingeschreven op de toetsgelegenheid. Je kunt de resultaten op twee manieren invoeren: handmatig of via een Excel bestand.

Handmatig resultaten invoeren

Wanneer er sprake is van een kleine groep studenten, kun je ervoor kiezen de resultaten handmatig in te voeren. Volg de stappen in deze handleiding.

Soms is het handig om alle studenten in één handeling hetzelfde resultaat te geven. Bijvoorbeeld wanneer (bijna) alle studenten hebben voldaan aan de actieve deelname en je dit moet vastleggen. Lees hier hoe je dat kunt doen. Eventuele afwijkingen kun je daarna nog per student aanpassen.

Via een Excel bestand resultaten invoeren

Wanneer er sprake is van een grotere groep studenten, is het vaak makkelijker om de resultaten in te lezen via een Excel bestand. Volg daarvoor onderstaande stappen.

  1. Download eerst de Excel deelnemerslijst (zie deze handleiding).
    Let op: doe dit i.h.g.v. een tentamen pas op of na de tentamendatum, zodat alle deelnemende studenten in de lijst staan.
     
  2. Vul de resultaten in in de Excel deelnemerslijst.
    Let op: zorg ervoor dat je niets wijzigt aan het format van het Excel bestand. Dit leidt tot fouten bij het inlezen. Zie ook het kader hieronder.
     
  3. Voer daarna de Excel lijst weer in (zie deze handleiding).

Heb je een bestand met resultaten uit bijv. Brightspace, Ans, SOWISO, van EvaluatieService of uit je eigen administratie? En wil je deze resultaten inlezen in OSIRIS? Dan moet dat bestand worden omgezet naar de Excel deelnemerslijst uit OSIRIS. In OSIRIS kun je namelijk alleen een Excel bestand van dat specifieke format inlezen. 

Het ICTO (TIP NSM) kan je ondersteunen bij het omzetten van je bestanden met resultaten. Mail daarvoor naar [email protected], en deel het volgende:

  • Het lege Excel deelnemersbestand uit OSIRIS (zie stap 1 hierboven)
  • De toetsdatum
  • Het Excel bestand met resultaten. Vermeld in je mail in welke kolom het resultaat staat.
    • Exporteren van resultaten uit Brightspace (zie handleiding onder dit kader).
    • Exporteren van resultaten uit Ans: zie deze handleiding (let op: kies Excel opmaak).
    • Exporteren van resultaten uit SOWISO (zie handleiding onder dit kader).

Het ICTO (TIP NSM) kan je ook ondersteunen wanneer je in Brightspace meerdere toetsonderdelen hebt staan die tot één deelcijfer moeten worden samengevoegd (bijvoorbeeld verschillende onderdelen van een werkstuk of portfolio).

Stap 3: Elektronisch ondertekenen

Als je de resultaten hebt ingevoerd of ingelezen, moeten ze als laatste stap nog elektronisch ondertekend worden. Daarmee bevestig je jouw identiteit als docent. Na het elektronisch ondertekenen zijn de resultaten direct vastgesteld en zichtbaar voor de student.

Voor elektronisch ondertekenen gebruik je een token: de tiqr app op je smartphone. Als alternatief is er de YubiKey, een usb-stick die je in je computer steekt.

  1. Activeer je token voor elektronisch ondertekenen, als je dat nog niet hebt gedaan. Dit is een eenmalige actie. Lees hier hoe je dat kunt regelen.
     
  2. Klik op Ondertekenen > Elektronisch ondertekenen rechts boven in beeld. Volg de stappen op je scherm of zie deze handleiding voor uitgebreide instructies.

FAQ

Hieronder vind je het antwoord op veelgestelde vragen over het invoeren van resultaten. Er wordt aan gewerkt om deze FAQ uit te breiden. Ideeën of aanvullingen? Of kom je er toch niet uit? Neem contact op met [email protected].

Moet ik resultaten afronden?

De toetsresultaten die je invoert mogen maximaal 2 decimalen bevatten. Heb je resultaten met meer dan 2 decimalen? Zorg er dan voor dat je deze afrondt voordat je ze invoert. Gebruik de Excel functie "=AFRONDEN(getal;aantal-decimalen)".

Vaak wordt gedacht dat de resultaten moeten worden afgerond op halve cijfers. Dat hoeft niet. De resultaten die je invoert zijn toetsresultaten en mogen dus 2 decimalen bevatten. OSIRIS berekent uit die ingevoerde toetsresultaten een eindresultaat (op basis van de wegingen en minimum cijfers), een zogenaamd geldend resultaat. Op dit eindresultaat wordt automatisch de afronding naar halve cijfers toegepast, waarbij een 5.5 altijd naar een 6 wordt afgerond. 

Dit geldt ook wanneer je maar één toetsresultaat invoert, bijvoorbeeld als je maar één toetsonderdeel hebt in je cursus of je alleen een zelf berekend eindresultaat invoert.

Kan ik studenten toevoegen aan de deelnemerslijst?

Wanneer een student niet staat ingeschreven voor een toetsgelegenheid, staat deze niet in de deelnemerslijst. Voor schriftelijke of digitale tentamens kun je hier als docent niets aan veranderen, daarvoor gelden strenge inschrijfdeadlines. 

Bij andere toetsvormen, zoals een werkstuk, kun je studenten wel toevoegen. Dit komt vooral voor bij herkansingen van werkstukken of soortgelijke toetsvormen. Voor de eerste gelegenheden van toetsen worden studenten namelijk automatisch ingeschreven.

Hier lees je hoe je een student handmatig kan toevoegen (uitgezonderd tentamens). Wanneer je resultaten invoert via een Excel bestand, kun je de studenten toevoegen aan de lijst in het Excel bestand. Bij het inlezen van het bestand geeft OSIRIS daarover een waarschuwing. Klik dan op Negeer waarschuwingen.

Hoe kan ik een reeds vastgesteld resultaat wijzigen?

Soms is het nodig om een reeds vastgesteld resultaat te wijzigen. Bijvoorbeeld als het tentamencijfer van de student wijzigt na de inzage. Tot 15 dagen na het ondertekenen van de resultaten kun je dit als docent zelf wijzigen.

Volg daarvoor deze handleiding. Let er op dat je de gewijzigde resultaten opnieuw elektronisch moet ondertekenen.

Hoe kan ik ingevoerde toetsresultaten en eindresultaten raadplegen en exporteren?

Nadat je alle toetsresultaten hebt ingevoerd, berekent OSIRIS een eindresultaat (zgn. geldend resultaat). Je kunt de ingevoerde toetsresultaten en het door OSIRIS berekende eindresultaat altijd terugvinden of exporteren.

Wil je je ingevoerde toetsresultaten raadplegen? Volg dan deze handleiding. Je kunt deze resultaten ook exporteren naar Excel. Selecteer de studenten met de knop 'Maak selectie', vervolgens 'Selecteer alle rijen'. Klik op de knop 'Acties' in het resultaatinvoer-scherm. Je kunt hier kiezen voor de optie 'Maak bestand'.

Wil je de eindresultaten van een cursus raadplegen en exporteren? Volg dan deze handleiding. Onder de drie puntjes (waar deze handleiding naar verwijst) zijn ook nog andere exports beschikbaar. Probeer gerust uit wat deze je te bieden hebben.

Previous Article [Internship] - Grading an internship within OSIRIS Case (OSIRIS Zaak)
Next Article How do I register test results in OSIRIS Teacher? (NSM)