Docent - Teacher

Cursusinformatie bijwerken en goedkeuren in OSIRIS Cursusinvoer (FdM)

Updated on

Deze handleiding dient als leidraad bij het invoeren/bijwerken en goedkeuren van de cursusinformatie in OSIRIS voor cursussen in 2025-2026. Je doet dit via OSIRIS Cursusinvoer. Heb je vragen of opmerkingen? Neem dan contact op met [email protected].

Algemene aandachtspunten

  • Kopie: De weergegeven informatie in OSIRIS is een kopie van de cursusinformatie van het huidige academisch jaar (2024-2025).
  • Taal: Voorkom onduidelijkheid over de voertaal van cursussen. Vul de informatie in in de voertaal van de cursus (Nederlands of Engels). Doe dit in de “Standaard” velden. De Engelse velden hoeven niet ingevuld te worden.
  • Uitwisselingsstudenten: Het is belangrijk om uitwisselingsstudenten te voorzien van voldoende informatie. Uitwisselingsstudenten baseren hun keuzeonderwijs namelijk volledig op de in OSIRIS beschikbare informatie. Dit is vooral belangrijk bij Engelstalige bachelor cursussen. Is er voor het volgen van jouw cursus bijvoorbeeld bepaalde voorkennis vereist in een specifieke academische discipline? Vermeld dit dan in OSIRIS. Dit voorkomt onnodige inschrijvingen en overplaatsingen naar andere cursussen.
  • Toetsstructuur: De toetsstructuur (verschillende toetsonderdelen en hun weging en vereisten) is onderdeel van de cursusinformatie. Na publicatie van de OER ligt deze structuur vast en zijn wijzigingen niet meer mogelijk. Als je toetsstructuur goed is ingericht, en de samenstelling van de toetsstructuur gelijk blijft, is het mogelijk om deelresultaten uit voorgaande jaren automatisch te laten combineren met deelresultaten van het lopende collegejaar. Dit kan je mogelijk tijd besparen. Een juiste inrichting van de toetsstructuur is dus nuttig, maar kan ook complex zijn. Neem gerust contact op als je hier hulp bij nodig hebt.

Invoer van cursusinformatie | in het kort

  1. Log in in OSIRIS Cursusinvoer. Je ziet jouw cursus(sen) staan. Dubbelklik op een cursus om deze te openen.
  2. Voer informatie in of werk de informatie bij voor de Werkvormen, Toetsen en Beschrijvende velden (zie gemarkeerde delen hieronder). Onder de uitgebreidere toelichting verderop vind je meer informatie over hoe je dit doet en welke informatie waar moet staan.
  3. Bij Docenten kun je eventueel docenten toevoegen en verwijderen. Dit kan op een later moment ook nog worden aangepast (op verzoek). Is er een wijziging in de cursuscoördinator? Geef dat dan aan ons door.
  4. Bij Materialen hoef je niets in te vullen.
  5. Klaar? Klik dan op Huidige stap goedkeuren (zie pijl hieronder). Let op, hierna kun je geen wijzigingen meer doen.

Bij het onderdeel Toetsen geeft de toetsvorm, in het geval van een tentamen, aan op welke wijze het wordt afgenomen: op papier of digitaal. Of je jouw tentamen volgend jaar op papier of digitaal wenst af te nemen, wordt apart aan je uitgevraagd door het Onderwijscentrum. Je kunt het hier in Osiris al wel vast aanpassen (zie ook de uitgebreidere toelichting). Let wel, een nieuw digitaal tentamen of een switch naar een digitaal tentamen is onder voorbehoud van beschikbare capaciteit.

Invoer van cursusinformatie | uitgebreide toelichting

ONDERDEEL TOELICHTING INVOER OSIRIS CURSUSINVOER
Werkvormen

Leg hier de gebruikte werkvormen in de cursus vast.

Bijvoorbeeld: hoorcollege, werkgroep en/of practicum.

 

Heb je een excursie of studiereis in je cursus? Voeg deze dan toe onder de werkvorm EXCURSIE. Stel de aanwezigheidsplicht in om aan te geven of het een curriculaire of extra-curriculaire excursie betreft.

Ga naar Werkvormen > Details

> pas de werkvorm aan (indien nodig) via de knop Wijzig, of

> voeg een werkvorm toe via de knop Voeg werkvorm toe en vul de informatie in.

Vul in ieder geval de werkvorm, omschrijving en aanwezigheidsplicht in. Het invoeren van het werkvormtype en de verschillende soorten toelichtingen is optioneel.

 

Toetsen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leg hier de toetsonderdelen in de cursus vast: het aantal deeltoetsen, het soort deeltoetsen, de weging en eventuele vereisten.

Bijvoorbeeld: tentamen (50%), paper (40%) en presentatie (10%).

Zorg ervoor dat de toetsvormen corresponderen met één van de onderstaande tentamenvormen uit de OER.

  • schriftelijk tentamen:
    • papier: kies SCHRIFT
    • digitaal: kies DIGI-ANS of DIGI-SOWISO
  • take-home tentamen: kies TAKEHOME
  • mondeling tentamen: kies MOND
  • werkstuk: kies bijv. WERK, PAPER, of ESSAY
  • presentatie: kies PRES
  • vaardigheidstoets: kies VAARD
  • (actieve) deelname: kies DEELNAME

 

!! Controleer de toetsvormen goed, want het is niet toegestaan af te wijken van de vastgelegde toetsvormen zodra ze zijn vastgelegd in de OER en OSIRIS.

Beschrijf de toetsstructuur ook altijd in je cursushandleiding en leg uit hoe het eindcijfer wordt vastgesteld. Vermeld daarbij altijd of studenten deeltoetsen mogen herkansen en welke minimumcijfers gelden (dit is namelijk niet zichtbaar voor studenten in de Onderwijscatalogus).

Eindcijfer

Registreer je alleen een eindcijfer in OSIRIS? Registreer dan één toets en verwijder alle andere toetsen. De informatie over deeltoetsen moet je handmatig opnemen in de beschrijvende velden (zie onderdeel Beschrijvende velden verderop in deze tabel).

Ga naar Toetsen > Details

> pas een toets aan (indien nodig) via de knop Wijzig, of

> voeg een toets toe via de knop Voeg toets toe 
> kies TOETS-01/02/03 etc. 
> kies de juiste Toetsvorm (zie toelichting hiernaast)
> vul de Omschrijving, Weging, Punten, Minimum cijfer in
> Klik op Verder 
> Kies bij de resultaatschaal DECIMALEN 
> klik aan in welke blokken de 1e/2e kans plaatsvinden 
> Gereed.

Het invoeren van de verschillende soorten toelichtingen is optioneel.

!! Let op: als je wijzigingen aanbrengt in de (deel)toetsen, kunnen deelresultaten uit voorgaande jaren volgend jaar mogelijk niet meer meegeteld worden. Neem contact op met [email protected] als je hier advies over nodig hebt.

 

 

 


Eindcijfer
Ga naar Toetsen > Details > registreer één toets en pas de omschrijving aan naar “Eindcijfer” of “Final grade”.

Leg de details over deeltoetsen vast in het beschrijvende veld Toetsinformatie.

Beschrijvende velden

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cursusdoelen

Plaats hier een beschrijving van de cursusdoelen van de cursus. Zorg ervoor dat je cursusdoelen meetbaar geformuleerd zijn. Gebruik onderstaande formulering:

Aan het einde van de cursus is de student in staat om… / At the end of this course, the student will be able to…

In de meeste gevallen is dit veld al ingevuld. Controleer of deze informatie nog actueel is. Zorg ervoor dat eventuele wijzigingen zijn afgestemd binnen de opleiding(en).

Hulp nodig bij het (meetbaar) formuleren van de cursusdoelen? Neem contact op met [email protected].

Ga naar Beschrijvende velden > Details  > Cursusdoelen / Inhoud / Toetsinformatie / Voorkennis / Ingangseisen / Niveau / Bijzonderheden

> pas de tekst aan (indien nodig) via de knop Wijzig, of

> voeg het veld toe via de knop Voeg beschrijvend veld toe en vul de tekst in.

 

Vul de informatie in het Standaard veld in in de voertaal van de cursus. De Engelse beschrijvende velden hoeven niet ingevuld te worden, deze zijn sinds dit jaar 2024-2025 niet meer in gebruik. 



 

 

 

·          

Inhoud

Plaats hier een beschrijving van de inhoud van de cursus.

In de meeste gevallen is dit veld al ingevuld. Controleer of deze informatie nog actueel is en pas waar nodig aan.

Toetsinformatie

Bij voorkeur worden alle deeltoetsen afzonderlijk vastgelegd in de cursus (zie onderdeel Toetsen hierboven). Leg je alleen het eindcijfer vast? Dan moet je de informatie over de verschillende toetsvormen handmatig vastleggen in dit beschrijvende veld Toetsinformatie. Vermeld de toetsvormen, weging en eventueel minimumcijfers.

Vermeld daarnaast de volgende informatie in het veld Toetsinformatie (indien van toepassing):

  • Ingangseisen tentamens
    Wanneer een student binnen een cursus onderdeel A moet behalen om aan onderdeel B te mogen deelnemen, spreken we van een ingangseis voor een tentamen. Bijvoorbeeld: een student moet voldoen aan een aanwezigheidsplicht om het tentamen te mogen maken. Is er sprake van een ingangseis voor een tentamen in je cursus? Vermeld dit dan in het beschrijvende veld Toetsinformatie.

    Wanneer een student moet voldoen aan een aanwezigheidsplicht/ opdracht/e.d. om de cursus voldoende af te kunnen ronden, is er géén sprake van een ingangseis tentamen. Dan is er sprake van een deeltoets die met voldaan moet worden afgerond. Voeg deze deeltoets dan toe als afzonderlijke toets (zie onderdeel Toetsen), of vermeld het als zodanig in het beschrijvende veld Toetsinformatie.
     
  • Geldigheid deelresultaten
    Volgens de OER zijn resultaten van deeltoetsen uit voorgaande jaren niet geldig. Je kunt hiervan afwijken, mits het vermeld wordt in de Onderwijscatalogus.

    Zijn deelresultaten uit voorgaande collegejaren geldig? Vermeld dit dan in het beschrijvende veld Toetsinformatie. Gebruik één van de volgende formuleringen:

    Deelresultaten uit voorgaande collegejaren zijn [wel/niet] geldig

    Alleen het deelresultaat/deelresultaten van [deeltoets(en) X, Y en/of Z] uit voorgaande collegejaren is/zijn geldig.

  • Niet-numerieke beoordeling
    Volgens de OER worden eindcijfers vastgesteld in hele of halve punten. Indien je hiervan afwijkt, door niet-numerieke beoordelingen te gebruiken (bijv. voldoende/onvoldoende), vermeld dit dan in het beschrijvende veld Toetsinformatie.
     

Voorkennis (Optioneel)

Vermeld hier eventueel aanbevolen cursussen of kennis die een student geacht wordt te bezitten. Dit zijn geen formele eisen.

Bijvoorbeeld: basiskennis wiskunde.

 

Ingangseisen (Optioneel)

Vermeld hier formele eisen waaraan voldaan moet zijn voordat een student deel kan nemen aan de cursus. Is er een beperkt aantal plekken beschikbaar in de cursus? Vermeld dit hier dan ook.

Bijvoorbeeld: Een student moet 90 EC behaald hebben voordat deze zich mag inschrijven voor de bachelorthesis.

Naast een beschrijving van de ingangseisen, kunnen ingangseisen ook formeel worden ingesteld zodat erop wordt gecontroleerd bij inschrijving. Dit kun je niet zelf instellen. Neem hiervoor contact op met [email protected].

 

Niveau en Bijzonderheden (Optioneel)

De velden Niveau en Bijzonderheden kunnen gebruikt worden om studenten van extra relevante informatie te voorzien. Het is niet verplicht om deze velden in te vullen.

Previous Article How do I activate my token for electronic signing? (NSM)
Next Article Editing and approving course information in OSIRIS Cursusinvoer (NSM)