Rubric maken
Je gebruikt een rubric om op een betrouwbare, transparante en consistente manier prestaties van studenten te beoordelen. Bij het maken van een rubric definieer je criteriagroepen, criteria en levels. Een criteriagroep gebruik je om criteria die bij elkaar horen te groeperen. Je kunt bijvoorbeeld voor een rubric voor essays de criteriagroepen Inhoud, Bronnen en Taalgebruik maken. Binnen de groep Taalgebruik kun je vervolgens de criteria Spelling en Grammatica, Zinsopbouw en Academische Taal maken. Vervolgens definieer je de levels waarop studenten kunnen scoren voor elk criterium, bijvoorbeeld Level 1: Onvoldoende, Level 2: Voldoende en Level 3: Goed.
- Navigeer naar Administration in de navbar van je cursus.
- Klik op Course Admin.
- Klik op Rubrics.
Meer weten over het hoe, wat en waarom van rubrics? Lees dan het artikel Hoe gebruik ik rubrics?
Je landt op de rubricshomepage, waar je een overzicht vindt van al je aangemaakte rubrics.
- Klik op New Rubric.
- Geef de rubric een naam.
- In de bovenste balk kies je:
- bij Type of het een holistische of analytische rubric betreft;
- bij Scoring de wijze van puntentoekenning:
- No Score: geen punten.
- Points: een combinatie van tekst en punten (bijvoorbeeld: Goed en 75 punten). De punten voor de levels zijn gelijk bij alle criteria. NB: deze optie is alleen aanwezig bij een analytische rubric.
- Custom Points: elk criterium ken je een eigen aantal punten toe (bijvoorbeeld: de prestatielevels zijn als matig, voldoende, en goed gedefinieerd. Elk level van het criterium Spelling en grammatica kan dan tien punten, twintig punten en dertig punten waard zijn, en de levels van het criterium Originaliteit bijvoorbeeld tien punten, zestig punten en negentig punten, waardoor dit criterium drie keer zoveel waard is als het criterium Spelling en grammatica). NB: deze optie is alleen aanwezig bij een analytische rubric.
- Percentage: elk level ken je een percentage toe (bijvoorbeeld: Level 4 is 75%). NB: deze optie is alleen aanwezig bij een holistische rubric.
- met Reverse Level Order of de levels oplopen in punten of aflopen.
- Geef in de bovenste rij de criteriagroep en de levels een naam (in het voorbeeld heet de criteriagroep Inhoud, welke drie levels heeft). NB: in het begin heb je default één criteriagroep met drie rijen en vier kolommen. Je kunt pas de naam van de criteriagroep aanpassen als je groepen toevoegt.
- Met de plusiconen links en rechts van de levels, voeg je levels toe.
- Je kunt ook voor elk level het aantal punten wijzigen.
- Klik op het prullenbakicoon om een level te verwijderen.
Per criterium voeg je vervolgens een omschrijving en eventueel specifieke feedback voor dat criterium toe (in het voorbeeld zie je dat de criteriagroep Inhoud bestaat uit de criteria Vraagstelling, Inbedding in de bestaande literatuur, Opbouw, Argumentatie en Conclusie. Voor elk van deze criteria kan een student Level 3, Level 2 of Level 1 scoren, met de bijbehorende punten).
- Onder Initial Feedback kun je eventueel criteriumspecifieke feedback toevoegen. NB: deze feedback wordt niet getoond in de algemene feedback.
- Rechts zie je het aantal punten dat een student voor elk criterium kan behalen.
- Klik op het prullenbackicoon om een criterium te verwijderen.
- Met het zespuntenicoon links voor elk criterium kun je een criterium verslepen naar een andere positie binnen de criteriagroep. Klik hiervoor op het icoon en houdt de muis ingedrukt. Vervolgens beweeg je de muis naar de plek waar het criterium moet komen en laat je hem los.
- Met de pijltjes kun je de criteriagroep ten opzichte van de andere criteriagroepen omhoog en omlaag plaatsen.
- Klik op de drie bolletjes bij een rij om acties te ondernemen die de gehele rij beslaan.
- Klik op Copy Row om de rij te kopiëren. De kopie heeft 'Copy of ...' als naam.
- Klik op Delete Row om de rij te verwijderen.
De namen van de criteriagroepen en levels mogen uit maximaal 256 karakters bestaan.
- Onderaan een criteriagroep kun je criteria toevoegen aan de groep. Klik hiervoor op Add Criterion. Vervolgens kun je voor het nieuwe criterium een naam en omschrijvingen toevoegen. Je kunt zoveel criteria toevoegen als je nodig hebt.
- Klik op Add Criteria Group om een nieuw criteriagroep aan te maken. Indien je rubric uit veel criteria bestaat, kun je die met deze optie overzichtelijk groeperen/onderbrengen in verschillende categorieën (in het voorbeeld zagen we al dat deze rubric een criteriagroep heeft die Inhoud heet, en die bestaat uit de criteria Vraagstelling, Inbedding in de bestaande literatuur, Opbouw, Argumenatie en Conclusie. Daarnaast is er ook de criteriagroep Bronnen, die bestaat uit de criteria Type en aantal, Citeren, parafraseren en verwijzen en Literatuurlijst. De criteriagroepen Inhoud en Bronnen zorgen ervoor dat het grote aantal criteria logisch zijn geordend).
- Onderaan de rubric zie je het maximaal aantal te behalen punten voor de gehele rubric.
- Om een criteriagroep in één keer te kopiëren of te verwijderen, klik je op de drie bolletjes naast de criteriagroep. Kies hier vervolgens voor Copy Criteria Group of Delete Criteria Group.
Om een assignment, discussion topic, quiz, survey of ePortfolio te beoordelen met een rubric, moet het maximaal aantal te behalen punten in een rubric overeenkomen met het maximaal aantal te behalen punten voor het assignment of topic (Out of score). Om de maximumscore van de rubric te berekenen, tel je de hoogste score (behorende bij het hoogste level) van elk criterium bij elkaar op. Lees meer over beoordelen met een rubric in het artikel Hoe beoordeel ik een assignment (grade item, rubric)?
Onder alle criteriagroepen staat apart de Overall Score. Hierin specificeer je prestatieniveaus aan de hand van de totaal te behalen score.
- Vul voor elk level in hoeveel punten een student moet halen om dat level te behalen. NB: het aantal levels hangt niet af van het aantal levels in de rubric, maar kan uit meer of minder levels bestaan. Het prestatieniveau geeft voor studenten aan hoeveel stappen ze nog kunnen verbeteren, maar bepaalt dus niet het cijfer voor de opdracht. The Overall Score staat dus los van de Total Score, welke de beoordeling bepaalt. Het geeft enkel een indicatie aan de student op welk niveau hij/zij heeft gepresteerd.
- Met de plusiconen kun je levels toevoegen. NB: je kunt levels verwijderen met het prullenbakicoon.
- Vul eventueel feedback bij elk level in (in het voorbeeld lezen studenten in de feedback wat ze moeten hebben gedaan om een bepaald level te bereiken en wat ze de volgende keer kunnen doen om een hoger level te behalen).
- Klik op Options om meer instellingen te openen.
- Selecteer of studenten de rubric kunnen zien:
- Rubric is visible to students: studenten kunnen de rubric altijd zien, zodra zij de activity kunnen zien waaraan je de rubric hebt gekoppeld.
-
Rubric is hidden from students: studenten krijgen de rubric niet te zien, ook niet achteraf. Zij krijgen alleen het cijfer te zien dat door het invullen van de rubric berekend is.
- Include rubric feedback in overall feedback: bij het aanvinken van deze optie krijgen studenten naast het cijfer ook te zien welke score ze op de verschillende criteria gehaald hebben, maar niet de rubric zelf. Bijvoorbeeld: Vraagstelling - De vraagstelling is helder geformuleerd, maar net te breed.
- Rubric is hidden from students until feedback is published: studenten kunnen de rubric pas zien als je de feedback voor de activity waaraan je deze hebt gekoppeld hebt gepubliceerd.
- Vink Hide Scores from students aan om de scores niet aan studenten te tonen. Studenten zien nu wel de levels en bij feedback op welk level ze hebben gescoord per criterium, maar niet welke score ze krijgen voor een bepaald level en wat de totaalscore is.
- Voorzie de rubric eventueel van een korte beschrijving. NB: deze beschrijving is niet zichtbaar voor studenten (in het voorbeeld staat in de beschrijving wanneer je deze rubric gebruikt).
- Vink aan of je de rubric wilt koppelen aan Competencies en/of het ePortfolio. Als je deze opties aanvinkt, kun je items binnen deze onderdelen ook met de rubric beoordelen.
- Klik op Close om de rubric te sluiten en terug te gaan naar de rubricshomepage. NB: de rubric wordt automatisch tussendoor opgeslagen, dus je hoeft niet ergens op opslaan te klikken.
Houd in de gaten dat wijzigingen automatisch worden opgeslagen. Ook als je bezig bent met het opzetten van een rubric of als je onbedoeld iets aanklikt, wordt dit opgeslagen. Check voordat je de Edit Rubricpagina verlaat dus altijd of alles goed staat, vooral als de rubric zichtbaar is voor studenten.
Als je terug scrollt naar boven, kun je tijdens het maken van de rubric zien of deze is opgeslagen, wat de status is en hoe hij eruit komt te zien voor studenten.
- Klik op het pijltje achter Edit Rubric en vervolgens op Preview om te zien hoe de rubric er op dat moment uitziet. De preview opent in een nieuw venster.
- Rechts zie je Saved staan: dit betekent dat alle wijzigingen die je hebt gemaakt in de rubric zijn opgeslagen. Als je bezig bent met bewerken, zie je soms Saving... staan. Dit betekent dat Brightspace bezig is met het opslaan van alle wijzigingen.
- Een nieuwe rubric staat automatisch op Published. Dit betekent dat deze beschikbaar is om te koppelen aan bijvoorbeeld een Assignment of Discussion. Klik op het pijltje om de status te veranderen:
- Draft: je kunt de rubric nog niet koppelen aan een activity (en dus nog niet gebruiken om een activity te beoordelen). Deze optie kun je gebruiken als je nog aanpassingen wilt maken in de rubric.
- Published: je kunt de rubric koppelen. NB: je kunt de naam, beschrijving, levels en criteria van de rubric niet meer aanpassen als deze eenmaal gekoppeld is!
- Archived: de rubric verschijnt niet in standaard zoekresultaten en is niet beschikbaar voor koppeling. Na archivering blijven bestaande koppelingen wel intact.
Rubric bewerken
Vanaf de rubrics homepage kun je altijd bestaande rubrics bewerken. Je kunt alleen rubrics bewerken die je nog niet gekoppeld hebt aan een Activity. Bij een gekoppelde rubric kun je wel de zichtbaarheid van de rubric nog aanpassen.
- Klik op de naam van de rubric. Je landt op de Edit Rubric pagina. Je hebt hier dezelfde opties als bij het aanmaken van een nieuwe rubric.
- Klik het pijltje achter de naam van de rubric om het snelmenu te openen.
- Je kunt de lege rubric printen door op Preview in het snelmenu te klikken en vervolgens op Print Rubric te klikken.