Docent - Teacher

Hoe gebruik ik Assignments voor groepen?

Updated on

Gebruik een groepsgebonden assignment om groepen studenten die samenwerken aan één groepsopdracht deze vervolgens gezamenlijk te laten inleveren. Als je nog geen groepen hebt, lees dan eerst het artikel: Hoe maak ik groepen?

Je kunt op twee manieren groepsopdrachten aanmaken:

 1. Via Assignments: deze manier is handig als je al groepen hebt aangemaakt en je een assignment aan een bepaalde groep wilt koppelen.
 2. Via Groups: deze manier is handig als je aan een groep meerdere assignments wilt koppelen die je nog niet in Assignments hebt gemaakt.

Als je veel verschillende groepen in je cursus hebt die je allemaal een andere opdracht wilt geven, betekent dit dat je veel verschillende Group Categories moet aanmaken, omdat je assignments alleen aan Group Categories kunt koppelen, niet aan individuele groepen daarbinnen. Als je nog geen groepen hebt en/of een nieuwe groep wilt maken en daar gelijk een assignment aan wilt koppelen, volg dan eerst de instructie Groepen maken in Brightspace (en vink bij stap 6. van die instructie Set up Assignments aan). Vervolgens kun je de instructie Create Assignments onderaan dit artikel raadplegen.

Groepsopdrachten aanmaken via Assignments

 • Navigeer naar Activities in de navbar van je cursus.
 • Klik op Assignments.
 • Klik op New Assignment.
 1. Geef de assignment een naam: dit is de naam die je terugziet op de Assignments homepage. Kies voor een naam waaruit duidelijk wordt dat het om een groepsopdracht gaat.
 2. Licht de assignment eventueel toe met een korte instructie in de html-editor.
 3. Vink onder Assignment Type aan dat het om een groepsopdracht gaat (Group Assignment).
 4. Selecteer de Group Category - de set van groepen aan welke je een opdracht wilt geven.

Volg verder de instructies voor het aanmaken van een assignment en het toevoegen van restrictions en klik op Save and Close (of op Save and New om nog een assignment aan te maken).

Vergeet niet de assignment te publiceren: als een assignment de status draft heeft, dan zien studenten de assignment niet en kunnen zij dus ook geen opdrachten inleveren. Je publiceert een assignment via het Assignment snel menu via het More Actions menu op de Assignments homepage.

Groepsopdrachten aanmaken via Groups

 • Navigeer naar Administration in de navbar van je cursus.
 • Klik op Groups. Je landt op de Groups homepage.
 • In deze instructie wordt een assignment gemaakt voor een bestaande groep. Heb je nog geen groep en/of wil je een nieuwe groep aanmaken en daar gelijk een assignment aan koppelen, volg dan eerst de instructies in Hoe maak ik groepen? en daarna de instructie Create Assignments hieronder.
 1. Gebruik het dropdownmenu onder View Categories om de Group Category te selecteren aan welke je een of meerdere assignmens wilt koppelen (hierboven zie je dat de Group Category Werkcollege Maandaggroep is geselecteerd en dat deze uit vier groepen bestaat: Werkc-ma-1 t/m Werkc-ma-4).
 2. Klik op het pijltje achter de naam van de groep en dan op Edit Category.
 1. Scroll naar beneden en vink Set up assignments aan (onder Additional Options). Kies vervolgens in het dropdownmenu om wat voor submission type het gaat (File submission, Text submission, On paper submission of Observed in person).
 2. Klik op Save. Je landt op de pagina Create Assignments.

Create Assignments

 1. Geef de assignment een naam (kies bij voorkeur een naam waaruit duidelijk wordt dat het om een groepsopdracht gaat). 
 2. Onder Assignment Type zie je dat het gaat om een Group assignment voor een bepaalde groep en onder Submission type dat het gaat om een assignment waarvoor de groepen een bestand moeten inleveren in Brightspace om de assignment te voltooien. De instellingen die je hiervoor hebt gekozen staan dus al ingevuld.

  Vul verder alle velden in zoals bij het aanmaken van een assignment.
 3. Klik op Create als je klaar bent met het aanmaken van de assignment voor de groepen binnen deze group category.
 4. Klik op Add Another als je nog een assignment wilt toevoegen (als je bijvoorbeeld elke groep elke week een nieuwe opdracht wilt laten inleveren in een aparte assignment, dan maak je voor elke week een nieuwe assignment aan).

Je ziet nu een samenvatting van de keuzes die je net gemaakt hebt.

 • Klik op Done.

Je landt wederom op de Edit-Category pagina. Onderaan de pagina zie je de nieuwe kop Existing Workspace en daaronder de assignments die je hebt aangemaakt (in het voorbeeld is één assignment aangemaakt: Groepsopdracht: Actuele betekenis vier Dada-kunstwerken).

 1. Vink eventueel onder Additional Options:
  • Set up discussion areas aan om een groepsgebonden discussion topic aan te maken. NB: op deze manier heeft elke groep een eigen discussion topic om op samen te werken, bijvoorbeeld tijdens het maken van de groepsopdracht. 
  • Set up lockers aan om de groep(en) ook een eigen locker te geven: een digitale groepsgebonden opslagplaats voor bestanden.
 2. Klik op (een van) de link(s) om naar de (inhoud van de) assignment(s) te navigeren.
 3. Klik op Save om terug te keren naar de pagina van de group category onder Manage Groups.

In de middelste kolom (Assignment) zie je nu dat je aan de groep(en) een assignment gekoppeld hebt. Klik op de link om een ingeleverde opdracht te bekijken. Een vraagtekenpictogram in plaats van een link geeft aan dat een groep nog geen opdrachten heeft ingeleverd.

Vergeet niet:

 • om studenten toe te voegen aan je groepen (als je tijdens het aanmaken van de groepen hebt ingesteld dat je dit handmatig wilt doen). Klik hiervoor op de naam van de groep en vervolgens op Enrol Users of klik op het pijltje achter de naam van de group category en vervolgens op Enrol Users (tenzij het gaat om OSIRIS-groepen);
 • om de assignments te publiceren, zodat deze zichtbaar zijn voor studenten en zij hun opdrachten kunnen inleveren.  
Previous Article Hoe stel ik restrictions in voor een Assignment?
Next Article Hoe voeg ik een assignment toe aan Content?